Skip to main content

Joomla of Wordpress, welk CMS is beter voor uw website?

Zowel Joomla als Wordpress zijn populaire Content Management Systemen (CMS). Met beide systemen kunnen prima websites worden gebouwd.

De laatste jaren wint Wordpress terrein t.o.v. Joomla. Dit komt vooral doordat Wordpress de naam heeft een zeer gebruikersvriendelijk en zoekmachinevriendelijk systeem te zijn. Veel gebruikers vinden het intuïtiever dan Joomla en "men" zegt dat websites die draaien op Wordpress hoger scoren dan websites ontwikkeld in Joomla. Het zal u gezien onze naam niet verbazen dat wij deze mening niet delen. Wij werken al ruim 13 jaar volledig in Joomla en richten websites zo in dat ze voor onze klanten gemakkelijk te gebruiken te zijn. De komst van het nieuwe template systeem van YooTheme - Yootheme Pro - heeft dit nog verder vergemakkelijkt. Geen enkele website scoort uit zichzelf goed in Google, ook Wordpress websites niet. Zowel Joomla als Wordpress zijn inmiddels ver doorontwikkeld en kunnen grotendeels dezelfde functionaliteiten aan. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welk CMS u kiest voor uw website.

De overeenkomsten tussen Joomla en Wordpress

  • Joomla en WordPress zijn beide Open Source en dus gratis te gebruiken.
  • Beide systemen gebruiken de programmeertaal PHP en slaan data op in een MySQL-database. 
  • Joomla en Wordpress zijn gelijkwaardig op het gebied van vindbaarheid, snelheid en veiligheid. Het ligt vooral aan uw eigen inspanningen en uw hosting provider hoe goed uw website scoort op deze onderdelen.
  • Het uiterlijk van websites gemaakt in Joomla of Wordpress wordt bepaald door het gekozen design: Joomla noemt dit templates, Wordpress themes. De meeste designs worden zelfs ontwikkeld voor beide systemen. Het is dus onzin als iemand stelt dat Joomla sites mooier zijn dan Wordpress sites of andersom.  
  • Zowel Joomla als Wordpress kunnen uitgerust worden met een WYSIWYG (What You See Is What You Get) tekstverwerker. Wij gebruiken standaard de JCE Editor. Het gebruiksgemak van deze tekstverwerkers bepalen in grote mate het gebruikersgemak van inhoud op uw website. 
  • Voor beide systemen is het zeer belangrijk updates regelmatig en zo snel mogelijk na publicatie door te voeren om hacks te voorkomen. Dit geldt niet alleen voor updates aan het CMS zelf, maar ook voor alle uitbreidingen die zijn toegevoegd. 

De voordelen van Joomla

Joomla is een echt CMS, Wordpress niet. Een groot voordeel van Joomla is dat veel vaak gevraagde functionaliteiten al standaard aanwezig zijn. Denk aan zaken als meertaligheid en het toekennen van rechten aan gebruikersgroepen. Simpel gezegd: Joomla kan alles wat Wordpress kan, maar Wordpress kan zeker niet alles wat Joomla kan. Met Joomla kun je complexe websites bouwen, met Wordpress niet.  Door het toevoegen van componenten kunnen grote applicaties zoals webshops, forums, backup programma's, formulieren, gastenboeken en foto albums worden toegevoegd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al gemaakt voor Joomla. Verder worden Joomla websites minder vaak gehackt dan Wordpress websites.

CMS Critics Awards

Joomla beste gratis CMS - cms critics awardsJoomla is al jaren (2015 t/m 2021) achter elkaar uitgeroepen tot winnaar door de CMS Critics Awards in de categorie gratis CMS en laat daar Wordpress altijd achter zich.

De nadelen van Joomla

Joomla is net wat lastiger in gebruik dan Wordpress. De Joomla omgeving ziet er overzichtelijk uit maar sommige onderdelen zijn wat onlogisch en vereisen wat uitleg. Hier helpen we u graag bij.  In het verleden zorgden de updates van Joomla naar nieuwe hoofdversies voor veel problemen. In de meeste gevallen was het beter/sneller om sites helemaal opnieuw te ontwikkelen dan te migreren naar de nieuwe hoofdversie. Dit is gelukkig verleden tijd. 

De voordelen van Wordpress

De grootste kracht van Wordpress is dat het vanuit de basis niet veel opties bevat. Voor mensen die zelf hun website willen opzetten is dat een groot voordeel. Wordpress werkt vanuit het principe "less is more" en de toevoegingen van de afgelopen jaren zijn vooral gericht op gebruikersgemak. Wordpress is ooit gestart als een blog systeem. Het is daarom ook toegespitst op de basis functionaliteiten: snel en gemakkelijk inhoud online plaatsen. Door de populariteit van Wordpress is het aanbod aan Wordpress ontwikkelaars groot.

De nadelen van Wordpress

Zodra je meer wilt dan alleen artikelen plaatsen heb je al snel plugins nodig, al dan niet betaald, om deze functionaliteiten toe te voegen. Als er veel plugins worden toegevoegd aan een website wordt een website trager en minder stabiel. Daarnaast heeft elke uitbreiding aan een CMS onderhoud nodig. Ook kunnen de gekozen plugins onderling voor conflicten en storingen zorgen. 

Wordpress is minder geschikt voor websites waarbij bezoekers een account moeten kunnen aanmaken waaraan verschillende rechten gekoppeld moeten worden. Wordpress is hier simpelweg niet uitgebreid genoeg voor.  

Wordpress is door zijn grote populariteit regelmatig het doelwit van hackers. Joomla heeft hier veel minder last van. Het aantal updates ligt behoorlijk hoog. Dat is fijn, want dat betekent dat het systeem steeds beter wordt, maar de updates kosten wel veel tijd en aandacht.

Joomla of Wordpress voor uw website?

Bedenk bij de keuze van het CMS goed wat voor functionaliteiten noodzakelijk zijn voor uw website. Wilt u enkel een online visitekaartje, een simpele bedrijfswebsite of een blog website? Dan zijn zowel Joomla als Wordpress geschikt. Wilt u een meer uitgebreide bedrijfswebsite, bijvoorbeeld met klanten die kunnen inloggen en bestanden moeten kunnen downloaden, gebruikers die bepaalde rechten moeten krijgen om inhoud te bewerken en plaatsen of een meertalige website? Dan is Joomla de beste keuze. 

Welk systeem u ook kiest: informeer bij verschillende ontwikkelaars over hun werkwijze, support, welk onderhoud ze aanbieden en hoe ze u ondersteunen wanneer u ergens zelf niet uitkomt. Dat is misschien nog wel belangrijker dan uw CMS keuze!

Wellicht ook interessant om te lezen:
Waarom een website laten ontwikkelen
Waarom een website?
10 redenen om een (nieuwe) website te laten ontwikkelen.
SEO zelf doen
SEO zelf doen?
Geld besparen en zelf uw website beter zichtbaar maken in de zoekmachines? Lees meer over SEO zelf doen!
Waarom kiezen voor het Joomla CMS?
Joomla is een betrouwbaar en duurzaam CMS. Het is gratis, zeer flexibel en geschikt voor zowel kleine als grote websites.